V čem je Forza caffè výjimečné?
Neděláme kavárnu „jinak“, ale vše si děláme podle sebe a v našem vlastním podnikání jsme sví. Náš podnik nás baví a snažíme se to předávat našim hostům. Forza caffè je menší kavárna o 30 místech s letní zahrádkou, ve které nabízíme kávu, čokoládu, jídlo i dezerty. Manželka se specializuje na kávu, zatímco já mám v gesci rumy, kterých nabízíme asi 350 druhů. Snažíme se dbát spíše na kvalitu než na kvantitu.
Jaká jste měl na začátku očekávání a jak se naplnila?
Někdy před 15 lety jsem v gastronomii začínal, hodně jsem toho vyzkoušel a potom jsme se s manželkou vydali do Itálie. Moc nás okouzlila pohoda tamních kaváren, siesta, nic urychleného, příjemně strávený čas. A něco podobného jsme si přáli přinést do Brna.
Jaké překážky jste musel při svém kavárenském podnikání překonat?
Nejtěžší je začátek, kdy člověk musí spoustu věcí překousnout. Velmi zátěžový je první rok, kdy celé podnikání dotujete a dáváte do něj veškerý svůj čas a energii. Asi největší je boj s časem, protože máme otevřeno 7 dní v týdnu od 10 do 10 hodin. Tomu musí člověk přizpůsobit svůj život.
Máte nějaké podnikatelské obavy nebo je ve vašem oboru něco, co je pro vás velká neznámá?
Žádné obavy nemám. Jisté problémy nám může dělat přibývající konkurence, ale nebojím se toho. Každý, kdo si dá kávu v dobré kavárně, si pomalu chce vlastní kavárnu založit. Ale téměř nikdo to nevydrží a nepřekoná začátek. Každodenní náročná práce většinu lidí udolá.
Máte nějakého parťáka, bez kterého byste nebyl tam, kde jste?
Svoji ženu. Šli jsme do podnikání spolu. Ona se stará o kávu a já o rumy. Naše podnikání je tedy téměř rodinné, i když máme samozřejmě i zaměstnance a brigádníky. Ovšem najít šikovného pracovníka je v gastronomii úplně stejný problém jako ve všech ostatních oborech.
Co byste poradil někomu, kdo by si chtěl vlastní kavárnu založit?
Měla by to pro něj být zábava, musí o tom něco vědět, přemýšlet nad určitým cílem a umět dobře hledat kompromis mezi výdělkem, volným časem a zábavou. Člověka to totiž nikdy nesmí přestat bavit.
A co děláte vy pro to, aby vás to nepřestalo bavit?
Stále zavádíme nové věci, například degustace rumů spojené s kvalitním občerstvením. Snažíme se pořád lákat nové zákazníky, a nebudovat si štamgasty. Všem zákazníkům chceme poskytovat skvělou úroveň služeb. Důležité je taky nezažívat v práci stereotyp.
Jak jsou na tom Češi v konzumaci kávy ve srovnání s Italy?
My Češi jsme spíš pivaři. Ale za posledních 15 let se u nás všechno hodně vyvinulo a už pomalu začínáme kávě rozumět. V Itálii je ovšem úplně jiná kávová a kavárenská kultura, latte macchiato tam pijí jako mléčný našlehaný nápoj už malé děti. Správný Ital vypije 7 až 10 káv denně, moc takových Čechů zatím neznám. Musím ale přiznat, že u nás se konzumace kávy dostala na vyšší úroveň než třeba v Rakousku. Přece jenom tu máme jistou prvorepublikovou tradici, na kterou se dá navazovat.
Přesvědčte se o tom, že i v Brně se dá příjemně relaxovat při kávě či rumu. Navštivte Forza caffè na Bendlově ulici 1114/29 v Brně-sever. Forza caffè najdete i na Facebooku.
Komentáře